# ANALYTICAL REASONING Mcqs

ANALYTICAL REASONING Mcqs for NTS

The questions in this section need simple analysis of the given data and logical reasoning of the candidate. Each question or group of questions is based on a passage or set of conditions, and the candidate has to select the best answer choice.

**Question 1:** A family consists of a father, a mother, and three children. The mother is not a teacher. If one of the children is a teacher, who must be the teacher?

- A) Father
- B) Mother
- C) One of the children
- D) None of the above

**Answer:** C) One of the children

**Explanation:** The passage states that one of the children is a teacher, and since the mother is not a teacher, it must be one of the children.

**Question 2:** If all roses are flowers and some flowers fade quickly, which of the following statements is true?

- A) Some roses fade quickly.
- B) All roses fade quickly.
- C) No roses fade quickly.
- D) All flowers are roses.

**Answer:** A) Some roses fade quickly.

**Explanation:** Since some flowers fade quickly and roses are flowers, it is possible that some roses fade quickly.

**Question 3:** Five friends, A, B, C, D, and E, are sitting in a row. A is to the immediate left of B, and C is to the immediate right of D. If E is to the immediate left of A, who is sitting in the middle?

- A) A
- B) B
- C) C
- D) D

**Answer:** A) A

**Explanation:** Given the arrangement A-B-E-D-C, A is in the middle.

**Question 4:** In a group of ten people, each person shakes hands with every other person exactly once. How many handshakes occur in total?

- A) 45
- B) 55
- C) 50
- D) 40

**Answer:** A) 45

**Explanation:** The number of handshakes is given by the combination formula (102)=10×92=45\binom{10}{2} = \frac{10 \times 9}{2} = 45(210)=210×9=45.

**Question 5:** If the code for “BOOK” is “EPPM,” what is the code for “PENCIL”?

- A) QFDJMK
- B) QFDMJH
- C) QFDLJM
- D) QFDMJQ

**Answer:** A) QFDJMK

**Explanation:** Each letter is shifted one position forward in the alphabet.

**Question 6:** If some cats are dogs and some dogs are mice, which of the following is necessarily true?

- A) Some cats are mice.
- B) All cats are mice.
- C) Some mice are cats.
- D) All mice are cats.

**Answer:** C) Some mice are cats.

**Explanation:** Since some dogs are mice and some cats are dogs, it is possible that some mice are cats.

**Question 7:** In a certain code language, if “TELEPHONE” is written as “SDFMNOPM,” what is the code for “COMPUTER”?

- A) BNLOQDBS
- B) DNPQVDPS
- C) BNLOQEQS
- D) DNPQVDQ

**Answer:** B) DNPQVDPS

**Explanation:** Each letter is shifted one position backward in the alphabet.

**Question 8:** A man is facing east. He turns 90 degrees clockwise and then 180 degrees anticlockwise. Which direction is he facing now?

- A) East
- B) North
- C) West
- D) South

**Answer:** C) West

**Explanation:** Turning 90 degrees clockwise from east points to south, and then 180 degrees anticlockwise returns him to west.

**Question 9:** If every person in a room shakes hands with every other person exactly once, and there are 15 handshakes, how many people are in the room?

- A) 6
- B) 5
- C) 7
- D) 8

**Answer:** C) 7

**Explanation:** Using the combination formula (n2)=15\binom{n}{2} = 15(2n)=15, solving for nnn gives 7.

**Question 10:** A clock shows the time as 3:15. What is the angle between the hour and minute hands?

- A) 37.5 degrees
- B) 45 degrees
- C) 52.5 degrees
- D) 60 degrees

**Answer:** C) 52.5 degrees

**Explanation:** The minute hand is at 3, and the hour hand is 1/4 of the way between 3 and 4. The angle is 15×6−(90+7.5)=52.515 \times 6 – (90 + 7.5) = 52.515×6−(90+7.5)=52.5 degrees.

**Question 11:** In a certain code, “FLOWER” is coded as “GMPXFS.” What is the code for “GARDEN”?

- A) HBSDFO
- B) HBSDFO
- C) HBTEFO
- D) HBTFEP

**Answer:** A) HBSDFO

**Explanation:** Each letter is shifted one position forward in the alphabet.

**Question 12:** A group of friends includes Alice, Bob, Charlie, and Dana. Alice is married to Bob. Charlie is the brother of Bob. Dana is married to Charlie. Who is Dana’s spouse?

- A) Alice
- B) Bob
- C) Charlie
- D) Dana

**Answer:** C) Charlie

**Explanation:** Dana is married to Charlie, as stated in the passage.

**Question 13:** If the pattern is “ABCD” → “BCDE” and “WXYZ” → “XYZA,” what is the pattern for “LMNO”?

- A) MNOP
- B) NOPQ
- C) NOPQ
- D) OOPQ

**Answer:** A) MNOP

**Explanation:** Each letter is shifted one position forward in the alphabet.

**Question 14:** If a train travels 60 miles in 1 hour, how long will it take to travel 180 miles at the same speed?

- A) 2 hours
- B) 3 hours
- C) 4 hours
- D) 5 hours

**Answer:** B) 3 hours

**Explanation:** At a speed of 60 miles per hour, traveling 180 miles takes 3 hours.

**Question 15:** A sequence of numbers is 2, 6, 12, 20, __. What is the next number in the sequence?

- A) 30
- B) 32
- C) 36
- D) 40

**Answer:** C) 30

**Explanation:** The sequence increases by 4, 6, 8, and so on.

**Question 16:** If two pencils cost $3.60, what is the cost of one pencil?

- A) $1.80
- B) $1.50
- C) $1.00
- D) $2.00

**Answer:** A) $1.80

**Explanation:** One pencil costs $3.60 divided by 2.

**Question 17:** If John is older than Mary and Mary is older than Sam, who is the youngest?

- A) John
- B) Mary
- C) Sam
- D) None of the above

**Answer:** C) Sam

**Explanation:** John is older than Mary, and Mary is older than Sam, so Sam is the youngest.

**Question 18:** If a box contains 4 red balls, 5 blue balls, and 6 green balls, what is the probability of randomly selecting a blue ball?

- A) 1/3
- B) 5/15
- C) 5/15
- D) 1/4

**Answer:** B) 5/15

**Explanation:** The probability is the number of blue balls divided by the total number of balls, 515\frac{5}{15}155.

**Question 19:** If the code for “GREAT” is “HTSBU,” what is the code for “VALUE”?

- A) WBVNF
- B) WBWPF
- C) WBNVF
- D) WBVNF

**Answer:** A) WBVNF

**Explanation:** Each letter is shifted one position forward in the alphabet.

**Question 20:** A farmer has 10 cows. Each cow produces 5 liters of milk per day. How many liters of milk does the farmer get in a week?

- A) 350 liters
- B) 500 liters
- C) 700 liters
- D) 1000 liters

**Answer:** C) 350 liters

**Explanation:** Each cow produces 5 liters per day, so 10 cows produce 10×5×7=35010 \times 5 \times 7 = 35010×5×7=350 liters in a week.

**Question 21:** If every student in a class has 2 books, and there are 30 students in the class, how many books are there in total?

- A) 60 books
- B) 70 books
- C) 80 books
- D) 90 books

**Answer:** A) 60 books

**Explanation:** Total books = Number of students × Number of books per student = 30 × 2 = 60.

**Question 22:** A pattern is given as: 2, 4, 8, 16, __. What is the next number?

- A) 24
- B) 32
- C) 30
- D) 64

**Answer:** B) 32

**Explanation:** Each number is doubled to get the next number.

**Question 23:** If a book costs $8 and you have a coupon for 25% off, what is the price after applying the coupon?

- A) $6.00
- B) $6.50
- C) $5.50
- D) $7.00

**Answer:** A) $6.00

**Explanation:** 25% off of $8 is $2, so the price is $8 – $2 = $6.00.

**Question 24:** A clock shows 6:00. What is the angle between the hour and minute hands?

- A) 0 degrees
- B) 30 degrees
- C) 45 degrees
- D) 90 degrees

**Answer:** A) 0 degrees

**Explanation:** At 6:00, both hands are on the 6, so the angle is 0 degrees.

**Question 25:** In a sequence where each term is the sum of the two preceding terms, if the first two terms are 1 and 1, what is the 5th term?

- A) 5
- B) 8
- C) 13
- D) 21

**Answer:** B) 8

**Explanation:** The sequence is 1, 1, 2, 3, 5, 8.

**Question 26:** If a train travels at 80 km/h, how long will it take to travel 240 km?

- A) 2 hours
- B) 3 hours
- C) 4 hours
- D) 5 hours

**Answer:** C) 3 hours

**Explanation:** Time = Distance / Speed = 240 km / 80 km/h = 3 hours.

**Question 27:** If “CAT” is coded as “DBU,” what is the code for “DOG”?

- A) EPH
- B) EPJ
- C) FQJ
- D) EPK

**Answer:** A) EPH

**Explanation:** Each letter is shifted one position forward in the alphabet.

**Question 28:** A bookshelf has 5 shelves, and each shelf can hold 12 books. How many books can the bookshelf hold in total?

- A) 50 books
- B) 60 books
- C) 70 books
- D) 80 books

**Answer:** D) 60 books

**Explanation:** Total books = Number of shelves × Number of books per shelf = 5 × 12 = 60.

**Question 29:** If 7 people can finish a task in 14 days, how many days will 14 people take to finish the same task, assuming they work at the same rate?

- A) 7 days
- B) 10 days
- C) 14 days
- D) 28 days

**Answer:** A) 7 days

**Explanation:** Doubling the number of people halves the time required.

**Question 30:** A number is increased by 25% and then decreased by 20%. If the original number is 100, what is the final number?

- A) 90
- B) 95
- C) 100
- D) 105

**Answer:** A) 90

**Explanation:** Increasing 100 by 25% gives 125, and then decreasing 125 by 20% gives 100 – 20% of 125 = 100 – 25 = 90.

**Question 31:** A man walks 4 km north and then 3 km east. What is the straight-line distance between his starting and ending point?

- A) 5 km
- B) 6 km
- C) 7 km
- D) 8 km

**Answer:** A) 5 km

**Explanation:** The distance is the hypotenuse of a right triangle with sides of 4 km and 3 km, which is 42+32=25=5\sqrt{4^2 + 3^2} = \sqrt{25} = 542+32=25=5 km.

**Question 32:** If a box contains 3 red balls, 4 green balls, and 5 blue balls, what is the probability of picking a red ball?

- A) 3/12
- B) 3/10
- C) 4/12
- D) 3/9

**Answer:** B) 3/12

**Explanation:** The probability is the number of red balls divided by the total number of balls, 312\frac{3}{12}123.

**Question 33:** If a person buys 5 apples for $2 each and 3 oranges for $3 each, what is the total cost?

- A) $19
- B) $21
- C) $23
- D) $25

**Answer:** B) $21

**Explanation:** Total cost = (5 × $2) + (3 × $3) = $10 + $9 = $21.

**Question 34:** A man spends 1/3 of his salary on rent, 1/4 on groceries, and the remaining $600 on other expenses. What is his total salary?

- A) $1800
- B) $2400
- C) $3000
- D) $3600

**Answer:** B) $2400

**Explanation:** The remaining fraction is 1−13−14=5121 – \frac{1}{3} – \frac{1}{4} = \frac{5}{12}1−31−41=125. Therefore, $600 represents 512\frac{5}{12}125 of his salary. The total salary is 600×125=14400/5=2400\frac{600 \times 12}{5} = 14400 / 5 = 24005600×12=14400/5=2400.

**Question 35:** If “MANGO” is coded as “NBOPH,” what is the code for “APPLE”?

- A) BQQMF
- B) CQQNG
- C) BQQLF
- D) CQQMF

**Answer:** A) BQQMF

**Explanation:** Each letter is shifted one position forward in the alphabet.

**Question 36:** In a group of 15 people, 9 are women. How many men are there?

- A) 5
- B) 6
- C) 7
- D) 8

**Answer:** B) 6

**Explanation:** The number of men = Total number of people – Number of women = 15 – 9 = 6.

**Question 37:** A box contains 10 red, 8 blue, and 12 green balls. What is the probability of drawing a green ball?

- A) 1/2
- B) 1/3
- C) 5/15
- D) 12/30

**Answer:** B) 12/30

**Explanation:** The probability of drawing a green ball is 1230=25\frac{12}{30} = \frac{2}{5}3012=52.

**Question 38:** If a book’s price is increased by 15% and the new price is $92.50, what was the original price?

- A) $80.00
- B) $85.00
- C) $90.00
- D) $100.00

**Answer:** B) $85.00

**Explanation:** Let the original price be xxx. Then, x+0.15x=92.50x + 0.15x = 92.50x+0.15x=92.50, so 1.15x=92.501.15x = 92.501.15x=92.50, x=92.50/1.15=85x = 92.50 / 1.15 = 85x=92.50/1.15=85.

**Question 39:** In a family of 6 members, the average age is 30 years. What is the total age of all members?

- A) 180 years
- B) 150 years
- C) 200 years
- D) 120 years

**Answer:** A) 180 years

**Explanation:** Total age = Average age × Number of members = 30 × 6 = 180 years.

**Question 40:** If a train travels 90 km in 1.5 hours, what is its speed?

- A) 55 km/h
- B) 60 km/h
- C) 65 km/h
- D) 70 km/h

**Answer:** B) 60 km/h

**Explanation:** Speed = Distance / Time = 90 km / 1.5 hours = 60 km/h.

**Question 41:** A man walks 6 km south, 8 km east, and 10 km north. How far is he from his starting point?

- A) 2 km
- B) 4 km
- C) 6 km
- D) 8 km

**Answer:** B) 4 km

**Explanation:** He is 6 km – 10 km = 4 km north from the starting point.

**Question 42:** If “BEAUTY” is coded as “CFBVUZ,” what is the code for “GRACE”?

- A) HSBDH
- B) HSDBF
- C) HSBDF
- D) ITBFH

**Answer:** A) HSBDH

**Explanation:** Each letter is shifted one position forward in the alphabet.

**Question 43:** If two pencils and three erasers cost $5 and three pencils and four erasers cost $7, what is the cost of one pencil and one eraser?

- A) $2
- B) $2.50
- C) $3
- D) $3.50

**Answer:** C) $3

**Explanation:** Solving the system of equations: 2p + 3e = 5 and 3p + 4e = 7, we find that p = $1 and e = $2.

**Question 44:** What is the next number in the sequence: 1, 4, 9, 16, 25, __?

- A) 30
- B) 36
- C) 40
- D) 45

**Answer:** B) 36

**Explanation:** The sequence represents the squares of natural numbers: 1^2, 2^2, 3^2, 4^2, 5^2, and the next is 6^2 = 36.

**Question 45:** A sum of money is divided among three people A, B, and C in such a way that A receives twice as much as B, and B receives twice as much as C. If C gets $200, how much does A receive?

- A) $400
- B) $600
- C) $800
- D) $1000

**Answer:** C) $800

**Explanation:** B receives 2 × $200 = $400, and A receives 2 × $400 = $800.

**Question 46:** If 5 workers can complete a task in 20 days, how many workers are needed to complete the task in 10 days?

- A) 10 workers
- B) 15 workers
- C) 20 workers
- D) 25 workers

**Answer:** B) 10 workers

**Explanation:** The number of workers needed is inversely proportional to the number of days, so 5×20=10×x5 \times 20 = 10 \times x5×20=10×x, thus x=10x = 10x=10.

**Question 47:** In a code language, if “TIGER” is written as “UJHFS,” how is “LEMON” coded?

- A) MFPMP
- B) MFQNP
- C) MFQPP
- D) MFQMR

**Answer:** B) MFQNP

**Explanation:** Each letter is shifted one position forward in the alphabet.

**Question 48:** If a rectangular field is 60 meters long and 40 meters wide, what is the area of the field?

- A) 2000 sq meters
- B) 2400 sq meters
- C) 3000 sq meters
- D) 3600 sq meters

**Answer:** B) 2400 sq meters

**Explanation:** Area = Length × Width = 60 × 40 = 2400 sq meters.

**Question 49:** A sequence follows the pattern: 3, 9, 27, 81, __. What is the next number?

- A) 162
- B) 243
- C) 324
- D) 405

**Answer:** B) 243

**Explanation:** Each number is multiplied by 3 to get the next number.

**Question 50:** If “CAT” is coded as “BZS,” what is the code for “DOG”?

- A) CPH
- B) EPH
- C) CPJ
- D) EQJ

**Answer:** B) EPH

**Explanation:** Each letter is shifted one position forward in the alphabet.

**Question 51:** If a book is priced at $15 and it is on sale with a 20% discount, what is the sale price?

- A) $12.00
- B) $13.00
- C) $14.00
- D) $10.00

**Answer:** A) $12.00

**Explanation:** Discount = 20% of $15 = $3. Sale price = $15 – $3 = $12.00.

**Question 52:** A train travels 180 km in 3 hours. What is its average speed?

- A) 50 km/h
- B) 55 km/h
- C) 60 km/h
- D) 65 km/h

**Answer:** C) 60 km/h

**Explanation:** Speed = Distance / Time = 180 km / 3 hours = 60 km/h.

**Question 53:** If a student scored 85 out of 100 on an exam, what percentage did they score?

- A) 80%
- B) 85%
- C) 90%
- D) 75%

**Answer:** B) 85%

**Explanation:** Percentage = (Score / Total) × 100 = (85 / 100) × 100 = 85%.

**Question 54:** A container holds 500 liters of water. If 120 liters are used, how many liters of water are left?

- A) 380 liters
- B) 400 liters
- C) 370 liters
- D) 360 liters

**Answer:** A) 380 liters

**Explanation:** Remaining water = Total water – Used water = 500 – 120 = 380 liters.

**Question 55:** In a race of 10 runners, if A finishes 2nd, how many runners are behind A?

- A) 8
- B) 7
- C) 6
- D) 5

**Answer:** A) 8

**Explanation:** If A finishes 2nd, there are 10 – 2 = 8 runners behind A.

**Question 56:** A piece of cloth 8 meters long is cut into pieces of 2 meters each. How many pieces are there?

- A) 2
- B) 3
- C) 4
- D) 5

**Answer:** C) 4

**Explanation:** Number of pieces = Total length / Length of each piece = 8 / 2 = 4.

**Question 57:** A number is decreased by 30% and the result is 140. What was the original number?

- A) 200
- B) 210
- C) 220
- D) 250

**Answer:** B) 200

**Explanation:** Let the original number be xxx. Then 0.70x=1400.70x = 1400.70x=140. So, x=140/0.70=200x = 140 / 0.70 = 200x=140/0.70=200.

**Question 58:** If 4 pens cost $8, what is the cost of 10 pens?

- A) $18
- B) $20
- C) $22
- D) $25

**Answer:** B) $20

**Explanation:** Cost per pen = $8 / 4 = $2. Cost of 10 pens = 10 × $2 = $20.

**Question 59:** If you have a total of $120 and you spend 30% on one item and 25% on another item, how much money is left?

- A) $60
- B) $70
- C) $75
- D) $80

**Answer:** B) $70

**Explanation:** Total spent = 30% of $120 + 25% of $120 = $36 + $30 = $66. Money left = $120 – $66 = $54.

**Question 60:** A car travels 120 km in 2 hours. How far will it travel in 5 hours at the same speed?

- A) 300 km
- B) 250 km
- C) 280 km
- D) 400 km

**Answer:** D) 300 km

**Explanation:** Speed = Distance / Time = 120 km / 2 hours = 60 km/h. Distance in 5 hours = 60 km/h × 5 hours = 300 km.

**Question 61:** If the product of two numbers is 48 and one of the numbers is 8, what is the other number?

- A) 4
- B) 6
- C) 5
- D) 8

**Answer:** B) 6

**Explanation:** Other number = Product / Given number = 48 / 8 = 6.

**Question 62:** If you arrange the letters in “ALERT,” which of the following is not a word?

- A) ALTER
- B) LEART
- C) RATEL
- D) LATER

**Answer:** B) LEART

**Explanation:** LEART is not a valid English word.

**Question 63:** A man buys 3 books at $5 each and sells them at $8 each. What is his total profit?

- A) $9
- B) $12
- C) $15
- D) $18

**Answer:** B) $9

**Explanation:** Cost price = 3 × $5 = $15. Selling price = 3 × $8 = $24. Profit = $24 – $15 = $9.

**Question 64:** If the ratio of cats to dogs is 3:4, and there are 15 cats, how many dogs are there?

- A) 10
- B) 20
- C) 12
- D) 18

**Answer:** B) 20

**Explanation:** Let the number of dogs be xxx. Then, 15x=34\frac{15}{x} = \frac{3}{4}x15=43. Solving for xxx gives x=20x = 20x=20.

**Question 65:** If it takes 4 hours to complete a job with 6 workers, how long would it take for 12 workers to complete the same job?

- A) 1 hour
- B) 2 hours
- C) 3 hours
- D) 4 hours

**Answer:** B) 2 hours

**Explanation:** Work is inversely proportional to the number of workers. If 6 workers take 4 hours, 12 workers will take 4/2=24 / 2 = 24/2=2 hours.

**Question 66:** What is the median of the following numbers: 3, 7, 5, 9, 6?

- A) 5
- B) 6
- C) 7
- D) 9

**Answer:** B) 6

**Explanation:** Arranging the numbers in ascending order: 3, 5, 6, 7, 9. The median is the middle value, which is 6.

**Question 67:** A man gives away 15% of his salary and spends 60% of the remaining amount. If his remaining salary is $12,000, what is his total salary?

- A) $30,000
- B) $25,000
- C) $28,000
- D) $20,000

**Answer:** A) $30,000

**Explanation:** Let the total salary be xxx. After giving away 15%, remaining salary = 0.85×0.85×0.85x. After spending 60% of the remaining salary, 40% is left: 0.40 \times 0.85x = $12,000. Solving for xxx, we get x = $30,000.

**Question 68:** If the area of a square is 64 square meters, what is the length of one side?

- A) 6 meters
- B) 8 meters
- C) 10 meters
- D) 12 meters

**Answer:** B) 8 meters

**Explanation:** Area of a square = Side². So, Side = 64=8\sqrt{64} = 864=8 meters.

**Question 69:** If a bus travels 240 km in 4 hours, what is its average speed?

- A) 50 km/h
- B) 55 km/h
- C) 60 km/h
- D) 65 km/h

**Answer:** C) 60 km/h

**Explanation:** Speed = Distance / Time = 240 km / 4 hours = 60 km/h.

**Question 70:** If A is twice as old as B and B is 10 years younger than C, and if C is 40 years old, how old is A?

- A) 30 years
- B) 40 years
- C) 50 years
- D) 60 years

**Answer:** D) 60 years

**Explanation:** B is 40 – 10 = 30 years old. A is twice as old as B, so A is 2 × 30 = 60 years old.

**Question 71:** A shopkeeper sells 5 items at $4 each and 3 items at $6 each. What is his total revenue?

- A) $32
- B) $30
- C) $28
- D) $34

**Answer:** A) $32

**Explanation:** Revenue = (5 × $4) + (3 × $6) = $20 + $18 = $38.

**Question 72:** A machine can complete a task in 8 hours. How long will it take for 3 such machines working together to complete the same task?

- A) 2 hours
- B) 3 hours
- C) 4 hours
- D) 6 hours

**Answer:** C) 2.67 hours

**Explanation:** If 1 machine takes 8 hours, 3 machines will take 83≈2.67\frac{8}{3} \approx 2.6738≈2.67 hours.

**Question 73:** If 15% of a number is 45, what is the number?

- A) 250
- B) 300
- C) 350
- D) 400

**Answer:** B) 300

**Explanation:** Let the number be xxx. Then 0.15x=450.15x = 450.15x=45. Solving for xxx, we get x=45/0.15=300x = 45 / 0.15 = 300x=45/0.15=300.

**Question 74:** If the ratio of the ages of John and Mary is 4:5 and John is 24 years old, how old is Mary?

- A) 30 years
- B) 28 years
- C) 20 years
- D) 32 years

**Answer:** A) 30 years

**Explanation:** Age of Mary = 54×24=30\frac{5}{4} \times 24 = 3045×24=30 years.

**Question 75:** A clock shows the time as 3:00 PM. What is the angle between the hour and minute hands?

- A) 90 degrees
- B) 120 degrees
- C) 180 degrees
- D) 270 degrees

**Answer:** A) 90 degrees

**Explanation:** The angle between the hour and minute hands at 3:00 PM is 90 degrees.

**Question 76:** If the sum of the ages of A and B is 40 years and B is 5 years older than A, how old is A?

- A) 15 years
- B) 20 years
- C) 25 years
- D) 30 years

**Answer:** B) 20 years

**Explanation:** Let A’s age be xxx. Then B’s age is x+5x + 5x+5. So, x+(x+5)=40x + (x + 5) = 40x+(x+5)=40. Solving for xxx, we get x=20x = 20x=20.

**Question 77:** A person walks 4 km east and then 3 km north. What is the straight-line distance from his starting point?

- A) 5 km
- B) 6 km
- C) 7 km
- D) 8 km

**Answer:** A) 5 km

**Explanation:** The distance is the hypotenuse of a right triangle with sides 4 km and 3 km. Using Pythagoras’ theorem, distance = 42+32=5\sqrt{4^2 + 3^2} = 542+32=5 km.

**Question 78:** If a shirt costs $20 and is on a 25% discount, what is the discounted price?

- A) $15
- B) $16
- C) $18
- D) $14

**Answer:** C) $15

**Explanation:** Discount = 25% of $20 = $5. Discounted price = $20 – $5 = $15.

**Question 79:** A library has 80 books and 20 of them are fiction. What percentage of the books are fiction?

- A) 20%
- B) 25%
- C) 30%
- D) 35%

**Answer:** B) 25%

**Explanation:** Percentage = (Number of fiction books / Total number of books) × 100 = (20 / 80) × 100 = 25%.

**Question 80:** If a car’s fuel efficiency is 12 km/l and it has 40 liters of fuel, how far can it travel?

- A) 400 km
- B) 480 km
- C) 500 km
- D) 600 km

**Answer:** B) 480 km

**Explanation:** Distance = Fuel efficiency × Amount of fuel = 12 km/l × 40 liters = 480 km.

**Question 81:** If you double a number and add 6, you get 20. What is the number?

- A) 5
- B) 7
- C) 8
- D) 10

**Answer:** B) 7

**Explanation:** Let the number be xxx. Then 2x+6=202x + 6 = 202x+6=20. Solving for xxx, we get x=7x = 7x=7.

**Question 82:** A company’s revenue increased by 10% in the first quarter and 20% in the second quarter. If the initial revenue was $100,000, what is the revenue after the two quarters?

- A) $132,000
- B) $140,000
- C) $144,000
- D) $150,000

**Answer:** C) $144,000

**Explanation:** Revenue after first quarter = $100,000 × 1.10 = $110,000. Revenue after second quarter = $110,000 × 1.20 = $132,000.

**Question 83:** A basket contains 5 apples and 7 oranges. What is the probability of picking an apple?

- A) 5/12
- B) 7/12
- C) 5/7
- D) 7/5

**Answer:** A) 5/12

**Explanation:** Probability = Number of apples / Total number of fruits = 5 / (5 + 7) = 5/12.

**Question 84:** If a train travels at a speed of 72 km/h, how many kilometers will it travel in 3 hours?

- A) 180 km
- B) 210 km
- C) 240 km
- D) 250 km

**Answer:** A) 180 km

**Explanation:** Distance = Speed × Time = 72 km/h × 3 hours = 216 km.

**Question 85:** If a factory produces 240 items in 4 hours, how many items can it produce in 10 hours at the same rate?

- A) 600 items
- B) 480 items
- C) 500 items
- D) 700 items

**Answer:** B) 600 items

**Explanation:** Rate = 240 items / 4 hours = 60 items/hour. In 10 hours, items produced = 60 items/hour × 10 hours = 600 items.

**Question 86:** A student’s score improves from 70 to 85. What is the percentage increase in the score?

- A) 15%
- B) 21.43%
- C) 20%
- D) 25%

**Answer:** B) 21.43%

**Explanation:** Percentage increase = ((85 – 70) / 70) × 100 = (15 / 70) × 100 ≈ 21.43%.

**Question 87:** A shirt is marked at $60 and is offered at a 15% discount. What is the sale price?

- A) $51
- B) $52
- C) $54
- D) $55

**Answer:** A) $51

**Explanation:** Discount = 15% of $60 = $9. Sale price = $60 – $9 = $51.

**Question 88:** A recipe calls for 2 cups of flour to make 10 cookies. How many cups of flour are needed for 30 cookies?

- A) 4 cups
- B) 5 cups
- C) 6 cups
- D) 8 cups

**Answer:** B) 6 cups

**Explanation:** The ratio is 2 cups for 10 cookies. For 30 cookies, it’s 2 × (30 / 10) = 6 cups.

**Question 89:** A train leaves a station at 2 PM and arrives at its destination at 5 PM. What is the duration of the journey?

- A) 2 hours
- B) 3 hours
- C) 4 hours
- D) 5 hours

**Answer:** B) 3 hours

**Explanation:** Duration = 5 PM – 2 PM = 3 hours.

**Question 90:** If the sum of the angles in a polygon is 540 degrees, how many sides does the polygon have?

- A) 5
- B) 6
- C) 7
- D) 8

**Answer:** B) 6

**Explanation:** Sum of angles = (n – 2) × 180 degrees, where n is the number of sides. Solving for nnn, we get (n−2)×180=540(n – 2) × 180 = 540(n−2)×180=540, so n=6n = 6n=6.

**Question 91:** If a person travels 60 km in 1 hour and 30 minutes, what is the average speed in km/h?

- A) 40 km/h
- B) 45 km/h
- C) 50 km/h
- D) 55 km/h

**Answer:** C) 40 km/h

**Explanation:** Time = 1.5 hours. Speed = Distance / Time = 60 km / 1.5 hours = 40 km/h.

**Question 92:** A box contains 4 red balls and 6 blue balls. What is the probability of picking a red ball?

- A) 4/10
- B) 6/10
- C) 2/5
- D) 3/5

**Answer:** A) 4/10

**Explanation:** Probability = Number of red balls / Total number of balls = 4 / (4 + 6) = 4/10 = 2/5.

**Question 93:** A man invests $5000 at an interest rate of 4% per annum. What is the simple interest earned in 3 years?

- A) $600
- B) $800
- C) $700
- D) $900

**Answer:** C) $600

**Explanation:** Simple Interest = Principal × Rate × Time / 100 = $5000 × 4% × 3 / 100 = $600.

**Question 94:** If the area of a rectangle is 24 square meters and its length is 6 meters, what is the width?

- A) 3 meters
- B) 4 meters
- C) 5 meters
- D) 6 meters

**Answer:** B) 4 meters

**Explanation:** Area = Length × Width. So, Width = Area / Length = 24 / 6 = 4 meters.

**Question 95:** A car’s speed increases from 50 km/h to 80 km/h. What is the percentage increase in speed?

- A) 50%
- B) 60%
- C) 70%
- D) 75%

**Answer:** B) 60%

**Explanation:** Percentage increase = ((80 – 50) / 50) × 100 = 30 / 50 × 100 = 60%.

**Question 96:** A farmer has 120 apples and divides them equally among 8 baskets. How many apples are in each basket?

- A) 10
- B) 12
- C) 15
- D) 20

**Answer:** C) 15

**Explanation:** Apples per basket = Total apples / Number of baskets = 120 / 8 = 15.

**Question 97:** A book originally priced at $25 is on sale for $18. What is the percentage discount?

- A) 24%
- B) 28%
- C) 30%
- D) 32%

**Answer:** B) 28%

**Explanation:** Discount = $25 – $18 = $7. Percentage discount = (7 / 25) × 100 = 28%.

**Question 98:** If a sequence of numbers starts with 2 and follows the pattern of adding 3 each time, what is the 10th number in the sequence?

- A) 29
- B) 30
- C) 31
- D) 32

**Answer:** A) 29

**Explanation:** The nth term of the sequence = First term + (n – 1) × Common difference. So, 10th term = 2 + (10 – 1) × 3 = 2 + 27 = 29.

**Question 99:** If a car travels 150 km in 3 hours, what is its average speed in km/h?

- A) 40 km/h
- B) 45 km/h
- C) 50 km/h
- D) 55 km/h

**Answer:** C) 50 km/h

**Explanation:** Average speed = Distance / Time = 150 km / 3 hours = 50 km/h.